torstai 17. maaliskuuta 2016

Verta, hikeä ja kyyneleitä



Verta, hikeä ja kyyneleitä


Minä olen 45-vuotias istumalihaksia päivittäin kuormittava henkisen työn puhetyöläinen, eli ihan tavallinen vapaaseurakunnan pastori, joka tällä hetkellä käyttää viikoittain 6-8 tuntia juoksemiseen ja urheiluun. Taustalla tähän on noin neljän vuoden takainen paluu nuoruuteni harrastuksen pariin. Kaikki alkoi siitä kun uudelleen vuosien jälkeen haistoin
yleisurheilukentän tuoksun ja sain kokea harjoituksen jälkeisen ”endorfiinihumalan”.  Jäin koukkuun, ja siitä syntyi halu alkaa uudelleen harrastaa juoksua. 

 Onko tuossa mitään järkeä ja vielä tuolla iällä? Tämän kysymyksen esitti eräs ystäväni muutamia kuukausia sitten. Aloin pohtimaan ja analysoimaan kysymystä ihan tosissani, koska se oli ja on erittäin hyvä. Tätä samaa olen kysynyt itseltäni varsinkin pimeinä, sateisina ja kylminä talviaamuina, kun solmin lenkkitossun nauhoja lähtiessäni ulos juoksemaan.



Winston Churchilliä lainatakseni kysyin siis itseltäni, mikä saa minut ”vuodattamaan verta, hikeä ja kyyneleitä”? Verta silloin, kun jalkapohjaan tullut rakko täytyy puhkaista. Hikeä, joka kastelee paidan jo 10 minuutin juoksentelun jälkeen. Ja ne kyyneleet, kun on joutunut kipeytyneen selän takia käymään kiropraktikon käsittelyssä.

Huippu-urheilija Mika Poutala on sanonut: ”Tavoitetta tärkeämpää on se, minkälaista elämää elää unelmaa tavoitelleessaan.” Myös itselleni kaikkein tärkeintä urheilussa on juuri matka kohti unelmia. Matka, jonka aikana löytää itsestään uusia puolia, näkee ja tutustuu uusiin ihmisiin sekä saa onnistumisen ja epäonnistumisten kokemuksia.

Tämä matka on opettanut kärsivällisyyttä ja kehittänyt itsekuria. Epäonnistumisen kokeminen pilalle menneen kilpailun jälkeen ja siitä uudelleen nouseminen sekä uudelleen motivoituminen ovat opettaneet määrätietoisuutta ja armollisuutta. Toki myös onnistumiset ja hyvän harjoituksen jälkeinen euforinen olotila ovat vertaansa vailla. Minulle urheilu on myös investoimista omaan terveyteen niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kyllä kunnon hikiliikunta oman kokemukseni mukaan nollaa päätä erittäin tehokkaasti. Paradoksaalisesti voisin siis sanoa, että väsytän itseäni liikkumalla, että jaksaisin paremmin olla väsymättä.

Timoteus-kirjeessä Paavali puhuu ruumiin harjoittamisesta ja sen hyödyllisyydestä verraten sitä uskoon. Eihän ”ruumiinkulttuurin” harjoittamisella iankaikkisuus näkökulmasta ole mitään merkitystä, mutta tähän hetkeen ja tulevaisuuteen ennen kuolemaa sillä on mielestäni vaikutusta, kuten tässä edellä olen kuvannut. Rohkaisen siksi sinua etsimään ja löytämään oman tavan liikkua terveyttäsi edistävästi ja huomata jo varsin lyhyellä aikajänteellä kunnon kohentumisen ja parantuneen jaksamisen ihan siellä arkisissa askareissa. 


Ari Korolainen                                                         Vantaalla 3.3.2016